Že star ljudski rek pravi, da za vsako bolezen rož’ca raste. Iz roda v rod si ljudje podajamo izkušnje z zelišči in zdravilnimi rastlinami. Narava nas vedno znova kliče, da si opomoremo, da se umirimo, da nas navduši ali preseneti s svojo lepoto ter izjemnostjo.

Med risanjem botaničnih vil in brskanjem za zelišči po spletu sem naletela na stran Mance Razboršek, Lekarna za dušo. Stran je bila polna raznoraznih informacij o cvetnih esencah in potopila sem se v branje. Za Bachove cvetne esence sem že slišala od sorodnice, bolj natančno pa sem jih začela spoznavati skozi proces nastajanja knjige Zdravljenje čustev z močjo cvetnih esenc.

Mance Razboršek nisem poznala, vendar sem se kar opogumila in ji poslala na ogled svojo zbirko Botanika za dušo v primeru zanimanja za kakšno sodelovanje. Dogodki so neverjetno sovpadali, saj je bila Manca tik pred zaključkom pisanja knjige. Precej hitro sva se dogovorili za sestanek, določili smernice dela … And the rest is history, kot bi se reklo.

Risbe cvetlic naj bi kot pobarvanke diskretno opremile opise Bachovih cvetnih esenc. Manca mi je poslala izčrpne opise esenc in po instinktu sem jih začela risati. Nabrala sem si ogromno slikovnega materiala in pričela z risanjem. Spet se je pojavil znani občutek miru med risanjem, čas se je razblinil v neskončnost … In kot vedno je bila kakšna rožica hitro gotova, kakšna pa mi je povzročala preglavice več dni.

 

Betlehemska zvezda je pritegnila vso mojo pozornost. Zdela se mi je prav “odštekana” s svojimi stranskimi stebli, ki nenavadno, skoraj “moderno” rastejo iz glavnega stebla. Opazovala sem jo na fotografijah, preučevala vse možne slike, ki sem jih našla na spletu, povečevala detajle … Zgodaj zjutraj, po končani risbi betlehemske zvezde sem se zadovoljno vsedla na teraso s skodelico kave v roki. Mojo pozornost sta pritegnila dva drobna bela cvetka na našem vrtu. Ko sem zagledala še belo-zelene popke, me je vrglo s stola. Na vrtu mi raste betlehemska zvezda! Prav nasmejala sem se sama sebi. Tri dni sem zbirala slikovni material, brskala po spletu za dobrimi fotografijami, jih povečevala … Ves ta čas pa mi je betlehemska zvezda rasla in cvetela na vrtu! Vendar tako nevsiljivo kot je prišla, tako je tudi odcvetela in odšla.

Srobot, vodna vijolica, verbena, macesen, popek divjega kostanja … Risbe so nastajale ena za drugo. Veselila sem se vsake posebej, za vsako sem si vzela čas in uživala ob risanju.

Ob izidu knjige je Manca Razboršek pripravila izčrpno predstavitev knjige. Pozornost je bila namenjena čustvom in težavam z njimi v našem vsakdanjem življenju. Pristopov kako se soočati z bolečino v duši je dandanes veliko, moč subtilnih Bachovih cvetnih esenc je lahko ena izmed poti … Doma sem se udobno namestila in začela prebirati knjigo. Kmalu sta se mi pridružili še naši punci in skupaj smo spoznavale učinke rožic. “Uuuu, tole pa moramo takoj nabrat, mami!” so bili komentarji med branjem. “A, te pa jaz ne potrebujem … ampak moji prijateljici bi pa koristila!” “Joooj, tale je zame, ker sem taka boječka včasih … ” Močno smo se zaklepetale o čustvih in seveda o kompliciranem življenju 9-, 10-letnic. Nazadnje sta mi vzeli knjigo, pobasali originale risb in se lotili risanja rožic. Moje mirno branje knjige se je tako prestavilo za nedoločen čas.  

Za več informacij o knjigi in naročilu kliknite tukaj.

Pin It on Pinterest