Kako je nastala pravljica KDO NAJLEPŠE IGRA? - Kompilacija

Kompilacija petih kratkih videov o nastanku pravljice.

Glasbena pravljica Kdo najlepše igra? je nastala v želji po pravljici z glasbeno vsebino. Pravljica pripoveduje prav o glasbilih in medsebojnem muziciranju.

 

1. BESEDILO IN LEKTORIRANJE

Kako je nastajalo besedilo si lahko ogledate v kratkem videoposnetku:

Kako je nastala pravljica KDO NAJLEPŠE IGRA? - 1 Besedilo in lektoriranje

 

Kakšen naj bo zaplet in razplet?  Kdo bodo glavne osebe? Kakšne karakterje naj imajo? Kje naj se vse skupaj dogaja? Kakšen naj bo stil pisanja, kakšno besedišče, koliko naj bo dolga in za koliko stare otroke … S temi in še mnogimi drugimi vprašanji sem se podala na pot pisanja pravljice, ki jo bom v času nastajanja med drugim tudi zaprla za pol leta nazaj v predal, nato spet vzela v roke, spremenila smer zgodbice in ponovno nadaljevala…

 

 

Ko je pisanje besedila enkrat zaključeno, pride na vrsto lektoriranje. Sodelovanje z lektorjem je nekaj najboljšega, saj natančno prečisti besedilo vseh slovničnih in pravopisnih napak. Sodelovanje z lektoricami Tino Sovič, Dubravko Celinšek in Katarino Minatti je bilo izjemno. Predane svojemu delu so z vso pozornostjo in natančnostjo oplemenitile celotno gradivo.

 

2. ILUSTRACIJE

Kako so nastajale ilustracije si lahko ogledate v kratkem videoposnetku:

Kako je nastala pravljica KDO NAJLEPŠE IGRA? - 2 Nastanek ilustracij

 

Če me vprašate ali je bila prva ilustracija ali zgodbica, vam ne bom znala jasno odgovoriti. V času nastajanja pravljice Kdo najlepše igra? se po mislih hkrati podijo slike junakov in več variant zgodbic. Enkrat me v mislih povleče v smer zgodbe, drugič pa razvijem zgodbo naprej na podlagi slike… Iz vsega skupaj sčasoma izluščim najbolj pomembne prizore in se lotim risanja.

 

Pojavijo se nova razmišljanja: katere barve naj prevladujejo, kakšen stil risanja želim ubrati, kako prikazati glavne junake, postavitev ilustracij, razmerja celostranskih ilustracij in vinjet, igra svetlobe in senc, kontrasti, perspektiva… Kakšna ilustracija kar ”pade” na papir, pri kakšnih pa se zadržujem po cele dneve ali tedne in iščem načine izpeljave. Takrat najraje posežem po raznih pravljicah meni najljubših ilustratorjev in v njihovih delih preučujem načine, s katerimi so prišli do rešitev.

 

3. GLASBA

Kako je nastajala glasba si lahko ogledate v kratkem videoposnetku:

Kako je nastala pravljica KDO NAJLEPŠE Igra? - 3 Glasba

 

Besedilo imam. Ilustracije imam. Kaj pa zdaj? Prvotni načrt je bil, da grem zdaj do oblikovalca in v tiskarno. Vendar…

Pravljica pripoveduje o glasbilih, prav tako so jih polne vse risbe. Skoraj nujno postaja, da je pravljica opremljena tudi z glasbo. Tega na začetku nisem načrtovala, zdaj pa se mi je zdelo neizogibno. S kakšno glasbo naj opremim zgodbico? S katerimi glasbili? Kakšna naj bo težavnost skladb? Ali bi lahko naredili predstavo? Učenci instrumentov bi lahko aktivno sodelovali…Pravljica ima skupaj z uvodom in zaključkom 10 prizorov. Potrebujem torej 10 kratkih, enostavnih skladbic, ki bi jih po težavnosti in pod strokovnim vodstvom lahko izvajali učenci nižje glasbene šole.

 

Tako kot ilustracije, so tudi skladbice nastajale nekatere hitro, druge so zahtevale precej več časa, tretje so romale v koš. Izbor instrumentov sem prilagajala vzdušju prizora. Pri nekaterih instrumentih sem za strokovni pregled prosila tudi sodelavce Glasbene šole Radovljica, za kar se jim lepo zahvaljujem! Strokovno in v prijateljskem duhu so se mi v trenutku odzvali.

Ideje so začele preraščati okvirje. Kaj pa, če bi dodala še ples?!

 

4. KOREOGRAFIJA

Kako je nastajala koreografija si lahko ogledate v kratkem videoposnetku:

Kako je nastala pravljica KDO NAJLEPŠE IGRA? - 4 Koreografija

 

Ideja, da bi bil tudi ples vključen v pravljico mi ni dala miru. S Tiho sva že predhodno sodelovali pri glasbenih pravljicah za predšolske otroke, zato sem jo pocukala za rokav in okvirno obrazložila svojo idejo. Tiha je bila navdušena in lotili sva se dela. Poslala sem ji zgodbico in zvočni material. Tiha je sestavila domiselne koreografije za vseh deset prizorov in mi jih poslala v obliki videoposnetkov.

Jaz sem medtem razmislila o obliki figuric. Še najbolj so mi bile pri srcu figurice, ki spominjajo na mala gozdna bitja. Po prejetih posnetkih sem se lotila risanja.

 

Kmalu sva videli, da je ideja zelo zanimiva, nikakor pa ni enostavna. Kako vse skupaj zabeležiti? Naj bodo figurice prikazane z vidika publike ali plesalca na odru? Se pravi, risati gibe frontalno ali zrcalno? Kaj bo lažje razumljivo za otroke, vzgojitelje, učitelje? Iskali sva ali obstaja že kaj podobnega na trgu, vendar nisva bili uspešni. Preizkusili sva par načinov zapisa, da se je rešitev lažje skristalizirala. Od tu naprej je sledilo skupno sodelovanje pri popravkih in usklajevanjih glede pozicij samih figur in vstavljanja pod notni zapis.

Odločili sva se, da posnameva tudi učne posnetke, da bo zapis koreografije lažje razumljiv. Snemanju sta se pod vodstvom Tihe Celinšek Kaličanin prijazno odzvala učenca baleta Tereza Stubelj in Blaž Poličar.

 

 

Na koncu sta celotno koreografijo z besedilom natančno pregledali še lektorici Dubravka Celinšek in Katarina Minatti. In tako smo imeli vse pripravljeno za naslednji korak.

 

5. OBLIKOVANJE IN TISK

Kako je potekalo oblikovanje in tisk si lahko ogledate v kratkem videoposnetku:

Kako je nastala pravljica KDO NAJLEPŠE IGRA? - 5 Oblikovanje in tisk

 

Pravljica, ilustacije, glasba in zapisana koreografija so narejeni. Sledi oblikovanje in priprava gradiva za tisk.  

Sodelovanje s sinom Vidom, ki je trenutno študent grafičnega oblikovanja ima seveda zame še bolj oseben pomen. Veselila sem se uric, preživetih z njim in skupnega sodelovanja. S svojimi idejami in predlogi je rešil marsikatero težavo, kako spraviti predvsem vse koreografske zapise na izbrani format pravljice in obenem upoštevati še vsa oblikovalska pravila.

Uredil je črtne kode, preko katerih je možen dostop do glasbe in koreografije. S svojim znanjem in izkušnjami je opozarjal še na zadnje pasti, na katere moramo biti pozorni preden gre zadeva v tisk.

In tako smo prišli do zadnje postaje – tiskarne. Izbrala sem tiskarno Medium iz Žirovnice, saj se že dolgo poznamo in odlično sodelujemo. Vznemirjanje je naraščalo, ko so me poklicali naj pridem pogledat poskusne printe in še zadnja preverjanja, preden zaženejo stroje. Metuljčki v trebuhu so mi ponoreli… Nepozaben občutek, ko sem gledala ropotajoče stroje kako tiskajo strani pravljice.

 

Po dolgem potovanju od prve skice in ideje smo vsi skupaj prišli do končne postaje. Glasbena pravljica Kdo najlepše igra? je natisnjena!

Več o sami pravljici in naročilu knjige si lahko preberete tukaj.

Pin It on Pinterest