Približno dve leti se mi je po mislih sprehajala ideja, da bi naredila pohvale za učence z glasbeno vsebino. Pohvala, kjer bi bila vsa glasbila ročno narisana … Različni osnutki so ležali v predalu, vsakič me je prehitel čas in druge obveznosti, da se nisem lotila dela. Letos aprila pa se mi je skristalizirala ideja v glavi, odločno sem si rekla “ali se lotiš dela takoj ali pa bo minilo še eno leto …” in sem začela. 

Delo je napredovalo počasi saj sem za vsak instrument posebej preučevala prave proporce, izbirala barve, lego glasbila. Najprej sem se lotila zame “lažjih” glasbil, ki mi pri risanju ne vzamejo veliko časa. Nastal je boben, kitara, violončelo, violina, klavir … To so glasbila, ki so za risanje zelo prijazna, saj imajo elegantne linije in nimajo preveč detajlov. No, nato je sledilo neizogibno: risanje klarineta in prečne flavte. To sta kar zahtevni glasbili. Ogromno detajlov, tipk in zaklopk, ki naj bi bile vse še v smiselnem razmerju z velikostjo instrumenta …  Ni bilo enostavno, precej časa in radirke je šlo, ampak na koncu sem bila zadovoljna z narisanim. Sledilo je računaniško oblikovanje pohvale v celoti in sestanek v tiskarni, kjer sem dobila še zadnja navodila o primerni obliki datoteke za tisk. Vznemirjenja, ko sem šla iskat natisnjene pohvale, nisem mogla skriti.

Po pohvali “Glasbila” sem prišla na idejo še za pohvalo “Balet”. Ples mi je že od nekdaj izredno pri srcu in ko sem risala prvo balerino sem se spomnila male Irence, ki je sanjala, da bi postala baletka. Pohvala je bila kmalu narejena in zopet sem komaj čakala, da pride iz tiskarne.

 

 

Pohvala “Balet” je naletela na velik odziv in na pobudo glasbenih šol sem narisala še pohvalo “Ples”, saj na nekaterih šolah poučujejo tudi sodobni ples. S tem sta se zame zaključila zelo intenzivna glasbeno – plesno obarvana meseca. Nove ideje in osnutki za naprej pa se že spreletavajo po mislih … Vse vrste pohval si lahko ogledate tukaj.

Pin It on Pinterest