Foto: Visit Radol’ca

 

»Prava umetnost te navdihne, notranje obogati, lahko te razveseli ali pomiri. Njeno poslanstvo je iskrenost, lepota, estetika, duhovnost, sporočilnost, vse, kar je dobrega, želi deliti naprej,« je ob eni svojih prvih razstav leta 2017 v radovljiški knjižnici povedala Irena Kolar in s tem povzela misel o umetnosti, ki ji osmišlja življenje in jo vodi tako na poklicni poti glasbenice kot tudi na poti likovnega ustvarjanja, ki se mu z veseljem in navdušenjem posveča že od zgodnjih otroških let.

Danes njen likovni opus obsega ilustracije za otroške knjige, glasbene učbenike, slike, vinjete, akvarele, gvaše, risbe z barvnim svinčnikom na papirju kot tudi računalniške grafike. Za razstavo je tokrat izbrala dela, ki prinašajo najbolj tipične lastnosti njenega slikarskega in ilustratorskega ustvarjanja.

Irena Kolar, kustosinja Barbara Boltar in direktorica Muzejev radovljiške občine dr. Petra Bole

Osrednji del so ilustracije za glasbeno pravljico Miška si poišče nov dom. Te ilustracije dokazujejo, da je Ireni Kolar blizu pravljična vsebina s poetičnim ali simbolnim sporočilom. Knjigo so zasnovale glasbene pedagoginje, da bi z besedami, glasbo in s slikami otrokom približale umetnosti, ki zmorejo prebuditi domišljijo, izostriti sluh in razširiti pogled. Pravljica sloni na preprosti zgodbi Liljane Poklukar o miški, ki zapusti dotrajano hiško in ob pomoči gozdnih živali najde nov in lepši dom. Sugestivno pripoved o sožitju, lepoti, dobroti in ljubezni dopolnjujejo skladbe Helene Vidic. Irena Kolar sledi besedilu ter glasbi in na desetih celostranskih ilustracijah prepričljivo predstavi vse junake pripovedi – kukavico, zajca, murenčke, medveda, žabe, veverico –; v prizore vključi tudi vrsto slikovitih podrobnosti – dežne kaplje, čebele, ptice, trave, cvetlice … kot elemente pravljične pokrajine, izražene v značilni živahni barvitosti. Živali in dogodki so v glasbeni pravljici opredeljeni z zvoki glasbil, kot so kitara, saksofon, klavir, klarinet, violina, violončelo, flavta, tolkala, trobenta, pozavna, rog in harmonika, ki odražajo določen značaj in barvo. Natančni opisi figur in prepričljivo podajanje njihovih osebnih značilnosti so ob živem, čistem koloritu, slikarski tehniki z gostimi tempernimi barvami in nenazadnje pretehtani kompoziciji in domiselni perspektivi glavne značilnosti pričujočih ilustraciji.

Zahtevni ilustratorski nalogi, ki mora izhajati iz besedila in glasbe, upoštevati otroško dojemanje snovi ter pri tem ohraniti avtorsko prepoznavnost likovnega izraza, je Irena Kolar prav gotovo kos tudi zato, ker pri delu resnično uživa. Zdi se, da sta ji v veliko pomoč domišljija in spomin na otroško doživljanje sveta.

Šivčeva hiša, december 2019

V slikarstvu Irene Kolar se najpogosteje pojavljajo motivi iz rastlinskega sveta, torej iz narave, ki ji daje neizčrpen navdih in zamisli za njeno umetniško ustvarjanje. V enotno zasnovanem ciklusu z naslovom Botanika za dušo, nastajajočem od leta 2017, predstavlja vrsto koristnih in uporabnih rastlin z blagodejnim ali zdravilnim pomenom za človeka. V subtilno zasnovanih upodobitvah srečujemo drevesa, kot so pravi kostanj, kakavovec in oljka, ali cvetlice, na primer: sončnico in plavico. Te rastline domiselno interpretira kot pravljična vilinska bitja. Z natančno in podrobno narisanim listom, cvetom ali plodom, ki značilno in tudi simbolno določa rastlino, ustvarja dekorativne elemente, nizajoče v zanimivo in privlačno sestavljene vzorce oblačila. Vilinska bitja so ljubka in krhka, rahlo stilizirana, s poudarjenimi očmi in bujnimi lasmi. Motivika nenavadnega, skrivnostnega in minuciozno oblikovanega vegetabilnega sveta je slikarki narekovala likovno rešitev, ki se odlikuje s prostorsko zračnostjo, posebnimi perspektivnimi pogledi, z nežno obarvano risbo ter prosojnostjo in mehkobo akvarela.

Podobno se resničnost in domišljija prepletata tudi v ilustracijah manjšega, skoraj intimnega formata, v katerih je z znanimi likovnimi elementi pričarala prave botanične impresije igrivih prizorov in poosebljenih mladih rastlinic. Slike so polne žarečih rumenih tonov, zračnosti in svežine, torej take, kakršno je slikarstvo Irene Kolar nasploh.

Barbara Boltar, kustosinja razstave in besedilo

Fotografije z razstave si lahko ogledate tukaj.

Pin It on Pinterest