Iz TIC Radovljica je prišlo naročilo za ilustracijo … Otroci z balonom nad Radovljico … Naročila sem bila izredno vesela, prav navdušena sem bila! Naročnik je na razglednici okvirno želel imeti Radovljico, Lesce, Savo, Brezje, Begunje, grad Kamen in Karavanke, če se le da. Po začetnem veselju so se mi začela porajati vprašanja kako stlačiti vse znamenitosti na velikost razglednice, pa še iz zraka! Kakšna naj bo perspektiva, iz katerega zornega kota se bom lotila risanja, kako bom vpletla še Karavanke in kako naj poudarim znamenitosti, da ne bo vse skupaj zelo drobceno in nerazumljivo?

 

Začela se je prva stopnja, ki mi je vzela skoraj največ časa: zbiranje podatkov, fotografij in posnetkov o naravnih in kulturnih posebnostih kraja.

Na spletu sem poiskala letalske posnetke Radovljice iz zraka. Pregledala sem jih in preučevala najboljše zorne kote snemanja. Preletela sem vse mogoče fotografije. Tudi Google Earth mi je bil v veliko pomoč. Na spletni strani TIC Radovljica sem preučila turistično ponudbo kraja, da ne bi česa bistvenega slučajno izpustila.

V glavi se mi je počasi začela prikazovati možna oblika razglednice. Balon bo na levi strani, da zakrije najmanj turističnih posebnosti. Otroci v balonu letijo nad radovljiškim starim mestnim jedrom in kažejo na znamenitosti kraja in okolice. Eden bo z zanimanjem gledal rafting na Savi, drugi bo kazal na mestno jedro in čebelarski muzej, tretji bo v daljavi gledal baziliko na Brezjah in slovensko peč v Kropi, četrti pa bo kazal na Begunje in grad Kamen. V daljavi se bodo videle Karavanke, še posebej Begunjščica.

 

Sledila je druga stopnja: skica

Preden sem se lotila skice sem se morala odločiti katere znamenitosti bodo na razglednici in katere zaradi stiske s prostorom vendarle ne bodo mogle priti do izraza in jih bom morala izpustiti. To je vedno težko. Želiš si, da bi bilo zajeto vse, a po daljšem razmisleku sem le prišla do ožjega izbora kulturnih in naravnih znamenitosti kraja in okolice. Začela sem risati. Karavanke in balon so približno v sorazmerju, vse kulturne znamenitosti pa sem poudarila tako, da sem jih precej povečala. Pojavil se je nov problem: imena krajev. Narisala sem kraje in njihove posebnosti, toda kako naj nekdo, ki ni od tu ve, kje je kaj in kaj je kaj? Hm … Sprva sem mislila, da bom na končano ilustracijo na sredino spodaj računalniško napisala ime kraja  “Radovljica” in zadeva bo zaključena. Toda kaj pa grad Kamen, Kropa, Brezje …? Vsi ti kraji bi potem obviseli v zraku brez imen … Kaj pa table z napisom? Neee, ni mi bilo všeč. Končno se mi je le utrnila rešitev. Imena krajev bom ročno narisala oziroma napisala na okrasni trak.

 

Tretja stopnja: končno gre zares – risanje

  • radovljiško staro mestno jedro

Pri skici se je skristalizirala končna podoba razglednice. Zdaj so na vrsti svinčnik, šilček in radirka. Balon z otroki je kar “padel” na papir. Med risanjem radovljiškega mestnega jedra me je zabavala misel, da vsak dan hodim po njem. Radovljiška graščina je s svojim čebelarskim muzejem in glasbeno šolo v njej res kot en velik čebelnjak. Polno pridnih čebelic, tistih pravih in simboličnih, sem in tja se pa najde tudi kakšen trot. Rojstna hiša Antona Tomaža Linharta bi bila na razglednici precej neopazna, zato sem radovljiškemu dramatiku v čast raje narisala ogromen baročno zvit list papirja z njegovim imenom in ogromnim peresom. Spomenik Josipine Hočevar sem lahko žal le bežno nakazala.

  • bazilika Marija Pomagaj Brezje

na spletu nisem našla nobene primerne fotografije bazilike slikane iz zraka, zato sem si pomagala z navadno fotografijo posneto s tal, nato pa sem ji jo v mislih predstavljala iz zraka. Arhitektura bazilike me je med risanjem prav prevzela. Koliko detajlov, stolpičev in rozet!

  • grad Kamen

ob vhodu v dolino Drago stojijo slikovite ruševine gradu Kamen iz 12. stoletja. V njem je bival vitez Gašper Lambergar, ki ga opeva ljudska pesem o Pegamu in Lambergarju. Grad Kamen tudi dandanes ne sameva, saj se med letom na njem zvrsti kar nekaj kulturnih dogodkov. Meni osebno je zelo prijetna sprehajalna točka skupaj z družino.

  • Begunje

graščina Katzenstein v Begunjah ima zelo pestro zgodovino od nastanka v 15. stoletju pa vse do danes. Na njem so najprej prebivali plemiči iz rodbine Kacijanarjev, kasneje so jo naselili Lambergi, ko so se preselili z gradu Kamen. Grad se je skozi stoletja prezidaval in dozidaval. Pred drugo svetovno vojno je bila v njem ženska kaznilnica, med drugo svetovno vojno gestapovski zapori, danes je v njem muzej talcev, večina stavbe pa je namenjena zdravljenju duševnih obolenj. Posebnost Begunj je v svetovnem merilu vsekakor glasba bratov Avsenik. Harmonika na razglednici simbolično predstavlja ta fenomen.

  • Lesce – leško letališče, kamp Šobec, Sava in rafting na Savi

Športni duh občine gotovo predstavlja leško športno letališče. Ker sta oba moja brata športna letalca me na letališče veže veliko lepih spominov iz otroštva. Jadranje nad Karavankami in Julijskimi Alpami ponuja res nepozabna doživetja in še poudari lepoto doline s Savo Dolinko in Savo Bohinjko. Za ljubitelje oddiha v naravi je kot nalašč kamp Šobec. Med pestro ponudbo aktivnosti v naravi se lahko turisti spustijo tudi s čolnom po reki Savi.

  • Kropa

Kropa je najbolj poznana po svoji kovaški in železarski dejavnosti, ki sega nazaj vse do keltske dobe. Slovenska peč je najstarejša tovrstna talilna peč v Evropi. Umetnokovaška obrt krasi s svojimi izdelki kot so okenske mreže, ograje, železna vrata, svetila in unikatni izdelki marsikateri dom tudi izven občine.

  • Karavanke, Begunjščica

Karavanke, najdaljše slovensko gorovje so naravna ločnica med Slovenijo, Avstrijo in Italijo. Med vrhovi Karavank so tudi dvatisočaki, ki ljubiteljem gorništva ponujajo široke razglede vse do ljubljanske kotline, Štajerske in Avstrije. Na razglednici je najbolj vidna Begunjščica, sledi ji Vrtača na levi in del Dobrče na desni strani.

 

Četrta stopnja: priprava razglednice za tisk v elektronski obliki

Po večdnevnem risanju in barvanju sem prišla skoraj do konca. Sledilo je še skeniranje z visoko ločljivostjo, obdelava skena na računalniku in priprava za tisk. Na TIC Radovljica sem poslala ilustracijo na predogled. Odziv je bil res navdušujoč, saj je po njihovem mnenju ilustracija presegla pričakovanja. Veselja, ko sem držala razglednico v rokah direktno iz tiskarne, res nisem skrivala. Vse je bilo tako kot mora biti.

Rada sem risala domači kraj, kjer poznam skoraj vsak kotiček, ljudi, hiše, naravo in zgodbe, ki jih piše življenje … Za konec samo še: “Lepe pozdrave iz Radol’ce in njene okol’ce!” vam pošiljam, Irena

Razglednica je na voljo v TIC Radovljica.

 

Pin It on Pinterest