Planica

Pravljica Poslednje sanje bloškega smučarja, avtorice Nataše Albreht je nastala za kandidaturo Planice za svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah leta 2019. Kandidaturo so organizatorji – Smučarska zveza Slovenije – želeli predstaviti drugače kot je bilo običajno za tovrstne dogodke. S pravljico so želeli obeležiti tristoletno tradicijo smučanja na Slovenskem in izpostaviti pomen današnje Planice.

planica naslovnica odlomek

Avtorica pravljice, Nataša Albreht me je povabila k natečaju in posledično k sodelovanju pri ustvarjanju knjige. Na naslovnici je upodobljen bloški smučar z novimi smučmi, kar simbolizira nadaljevanje smučarske tradicije pri nas. Odlomek z naslovom Veliko srce pripoveduje o srčni predanosti mož, ki so vsakič znova v mrazu in snegu pripravljali planiško strmino za velika tekmovanja.

planica skoki tek

Zgodbica se dotakne otroških želja in uresničitvi le-teh v družbi z vrhunskimi slovenskimi športniki. Smučarska tekačica Petra Majdič in skakalec Franci Petek sta bila gonilni sili pri pripravi kandidature Planice za svetovno prvenstvo 2019. Po osnutkih načrtov sem risala novo podobo Planice, ki je bila takrat še v gradnji. Par let kasneje me je pot zanesla v Planico in preplavilo me je navdušenje, ko sem zagledala vse skakalnice in okrogel stolp v resnici.

planica bloški trojček

Prvi doslej znani zapis o bloškem smučanju sega že v davno leto 1689, Janeza Vajkarda Valvazorja v Slavi vojvodine Kranjske. Bločani so bili v tistem času edini v srednji Evropi, ki so uporabljali smuči pri hoji in vijuganju po snegu.

planica začetki smučanja

Leta 1934 so po zaslugi Stanka Bloudka in Janeza Rožmana  zgradili prvo veliko skakalnico v Planici. V dolini pod Poncami so se rodili smučarski poleti. V Planici se je skakalo daleč kot nikjer drugje na svetu, svet je stremel in mnogi so po pripovedovanjih Planici zavidali.

planica fantje vlak

Fantje z vasi so se leta 1935 pridružili množicam, ki so z vlakom prihrumeli v dolino pod Poncami gledat junake, ki se niso bali leteti.

planica srakoper

Rjavi srakoper (Lanius collurio)

Ptič pevec, ki domuje v dolini pod Poncami ima gnezditvena mesta med grmovnimi vrstami gloga, črnega trna, šipka in v visokem robidovju.

planica collage

Utrinki ustvarjanja in predstavitveni večer kandidature… Zaradi tekme s časom je bilo utrudljivo risanje od jutra do večera, velika sreča ob izidu knjige, ter zadovoljstvo ob predstavitvi celotne kandidature Planice. Na sliki od leve proti desni: Nataša Albreht, avtorica knjige, Franci Petek in Petra Majdič, vrhunska športnika in gonilni sili projekta, ter Irena Kolar, avtorica ilustracij.

Pin It on Pinterest