Glasbena pravljica Irene Kolar Kdo najlepše igra? je primerna za otroke vseh starosti. Mlajše otroke popelje v domišljijski svet spoznavanja glasbil in odgovorno ravnanje z njimi. Med glasbenimi inserti lahko tudi zaplešejo. S starejšimi otroki lahko pod strokovnim vodstvom izvedemo glasbeno-plesno predstavo.

 

Vsebina pravljice …

Med živalicami se vname hud spor o tem, katera izmed njih najlepše igra. V jezi odvržejo glasbila po gozdnih tleh in se zaprejo v svoje brloge. Pojavi se Mojster Jazbec, ki v pravljici pooseblja izdelovalca glasbil. Zagleda zapuščene inštrumente in jih odnese v svojo delavnico na popravilo. Ko živali opazijo, da so glasbila izginila, se močno razburjene podajo na pot iskanja kradljivca …

Naročilo knjigeNaročilo not

Pravljica vsebuje izvleček glavne melodije in zapis koreografije.

Koreografija je v pravljici s figuricami podpisana pod glavno melodijo.

Tiha Celinšek Kaličanin je z avtorico Ireno Kolar združila moči in ustvarila koreografijo, v kateri so koraki namenjeni učenju glasbe skozi gib. Koreografinja je mnenja, da si otroci skozi gib vse bolje zapomnijo in takšno znanje je tudi bolj dolgoročno. Učenje, ki ni statično, učenje skozi gib, je tisto, ki ostane.

Partitura in koreografija sta lahko v pomoč pri ustvarjanju predstave, vendar imajo vzgojitelji in pedagogi proste roke pri ustvarjanju glasbeno-plesnega dela, saj so možnosti za izvedbo po vzgojno-izobraževalnih ustanovah različne.

 

Notno gradivo ima skupno 144 strani (partitura in parti). V skladbah je zastopanih večina klasičnih inštrumentov (kljunasta flavta, flavta, klarinet, saksofon, fagot, trobenta, pozavna, evfonij, kitara, harmonika, citre, klavir, violina, viola, violončelo) skupaj z Orffovimi glasbili (zvončki, ksilofoni, boben, triangel, tamburin, marake).

Naročilo not
Irena Kolar: Kdo najlepše igra? | Glasbena pravljica | PROMO

Predstavitveni videoposnetek

Dostop do učnih posnetkov je mogoč preko črtnih (QR) kod, ki jih najdete v knjigi. S skeniranjem kode boste obiskali spletišče YouTube, kjer lahko vsako skladbo poslušate in si ogledate ples.

Zvočni in video posnetki so zgolj informativne narave kot pomoč za lažjo predstavo pri izvedbi pravljice. Zvok je izvajan z digitalnimi inštrumenti na podlagi partiture, plesalca pa nakazujeta koreografijo plesnih figur celotne skupine.

Irena Kolar

avtorica besedila, ilustracij in glasbe

 

Irena Kolar je diplomirana učiteljica čembala in klavirja. Na glasbeni šoli poučuje klavir in organizira glasbene pravljice za predšolske otroke. Glasbena pravljica Kdo najlepše igra? je nastala v želji po pravljici z glasbeno vsebino, ilustracijami in plesom. Že od otroštva jo poleg glasbe spremlja močno nagnjenje k ilustraciji. V njenih delih se pogosto prepletata glasbeni in likovni svet. Avtoričin likovni opus obsega ilustracije za otroške knjige, kratke animacije, risbe z barvnim svinčnikom v kombinaciji z akvarelom in grafike v mešani tehniki.

Tiha Celinšek Kaličanin

avtorica koreografij

Tiha Celinšek Kaličanin je na glasbo Irene Kolar pripravila koreografijo za glasbeno pravljico Kdo najlepše igra?. Avtorica koreografije je baletna plesalka, ki se od otroških let ukvarja s plesom klasičnega baleta. Izobraževala se je na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, v Baletni šoli Ashen Atalijanc, na Institutu za umetničku igri v Beogradu, na Višji baletni šoli v Ljubljani in na univerzi Alma Mater (baletna pedagogika). Delo z otroki ji je bilo od zmeraj zelo blizu, poučevala je že od časa srednješolskega izobraževanja in hkrati tudi pripravljala koreografije.

Pri učnih posnetkih sta sodelovala učenca baleta Tereza Stubelj in Blaž Poličar.

Pin It on Pinterest